Men is druk bezig om de nieuwe boot klaar te maken. Een geleverde onderkant van de boot is teruggestuurd daar er een scheur in zat. Het zal wel even duren voor er een andere is geleverd. Wij hebben 4 koelboxen opgestuurd. Twee boxen waren gevuld met brillen en een box zat vol visserijartikelen (Netwerk – touw etc). Boxen zijn bestemd voor de nieuwe boot. Ook is er professioneel gereedschap aangekocht voor het maken van de boot. Dit gaat mee in de 4de box. Verder is er contact geweest met de Agrarische Hogeschool Dronten. We zullen zorgdragen dat er contact wordt gelegd met de Agrarische Universiteit in GUINAN - Eastern Samar.

Op vrijdag 26 november samen met Phil Aid Fund op de Wintermarkt gestaan op Urk. Dit leverde € 500. Hiervoor zullen medicijnen (paracetemol) worden aangekocht.


De vissers zijn begonnen met de bouw van de nieuwe – 14 meter lange - vissersboot. Alhier drie koelboxen ingekocht welke ter beschikking worden gesteld voor de nieuwe te bouwen boot. Ook hebben we 1500 brillen ontvangen van een plaatselijke Stichting.  Deze worden overgedragen aan de Medische Missie Filipijnen.


Een partij (twee tubs)  netwerk klaargezet voor verzending.


Ook daar was weer vraag om netwerk. 


Deze keer goede foto,s ontvangen omtrent het netwerk. We kennen het soort netten niet en hebben deze dus niet in voorraad. Bij een eventueel bezoek zullen we onze netten tonen en de vissers hieromtrent voorlichting geven. Momenteel is er weer geen contact. Vermoedelijke  oorzaak de laatste tyfoon in december jl.


Tear heeft gegevens doorgestuurd omtrent het netwerk. We kunnen hier weinig mee en hopen dat we goede overzichtelijk foto,s krijgen.


Het is ons nog steeds niet gelukt om een goed inzicht te krijgen wat voor soort netten het beste voor ze zijn. Maar we houden moed. Ook hebben we via TEAR een aanvraag gekregen voor hulp. Ze hebben een aanvraag van vissers welke een boot en motor willen hebben en netwerk. Ook is er een aanvraag voor een machine om zeekomkommers te verwerken. Dit zullen we nader onderzoeken omdat we totaal geen weet hebben van zeekomkommers. Zeekomkommers zijn levende dieren en schijnen lekker te zijn. Er zal nog overleg plaatsvinden met TEAR.

Met de vissers op de Filipijnen zijn weer contacten. Na de zeer zware orkaan in december hebben ze nog ongeveer 25 orkanen gehad in dat gebied.  Ook voor die streek is dit erg abnormaal. Men vreest dat dit het beeld wordt voor de komende jaren vermoedelijk veroorzaakt door de opwarming van de aarde.  Al onze goederen waren aangekomen en we zullen nog een nieuwe partij netwerk klaarmaken voor verzending. Stichting Phil Aid Fund is bezig weer een reis te organiseren waarin diverse geledingen zullen participeren – een medische tak – landbouw – opbouw -  scholing  en ook wij zijn gevraagd om mee te gaan.


Contact gehad met de vissers op de Filipijnen. De zes vissersboten zijn door de zware orkaan (dec. 2014) beschadigd. Ze willen ze graag repareren maar de financiën ontbreken.  Hiervoor is er geld vrijgemaakt en gestort op onze rekening – samen met PAF -  aldaar,  zodat ze kunnen beginnen. De door ons gestuurde netten hadden ze ontvangen en ze vragen om meer netwerk. Hieraan zal worden gewerkt zodat ze  met nieuwe energie kunnen gaan vissen. Goed materiaal is ook daar erg belangrijk.  Ja ze rekenen geheel op ons. Zelf zijn ze te arm om iets te ontwikkelen.


Uiteindelijk contact gehad met de vissers van ons project daar. Er waren gelukkig geen slachtoffers te betreuren. De schade in het dorp was enorm.  De boten had men zoveel mogelijk in veiligheid kunnen brengen maar jammer genoeg was er nog wel flinke schade. Ze waren direct begonnen om ze weer op te knappen. Maar na de tyfoon had men al weer twee keer een orkaan gehad waar men ook niet vrolijker van werd. Hun geadviseerd om zo vlug mogelijk weer te gaan vissen zodat er weer inkomsten zijn.  We proberen contact te houden en indien mogelijk steun te verlenen.


Eindelijk contact gehad met  het vissersteam op de Filipijnen.  De woordvoerder was erg verdrietig en zag het eigenlijk niet meer zitten. Hij schaamde zich voor ons. We hadden gezorgd dat er nieuwe boten kwamen na de vorige tyfoon. En nu dit weer.  Ja de laatste tyfoon Hagapit begin december heeft gezorgd dat ze weer terug zijn bij af.  Gelukkig werden ze tijdig gewaarschuwd en hadden ze een veilig onderkomen kunnen  vinden. Ze hadden de visboten uit het water gehaald en naar hoger oorden gebracht. Maar dit had niet kunnen  voorkomen dat er flinke schade was ontstaan. De houten boten hadden ze zelf gemaakt en ze waren er trots op. De schade werd vooral veroorzaakt door de extreem harde wind.   De tyfoon bleef vrij lang hangen met tijdelijk windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur. Ja dat is voor ons niet voor te stellen. Op het eiland wonen ongeveer 7000 mensen. De schade aan de huizen is enorm. Met de Kerstdagen  was er nog weer een orkaan over het eiland gekomen. Ja ze voelen zich ellendig en weten niet wat ze moeten doen.  Er is nog weinig hulp van de regering. Het getroffen gebied is meer dan 4 keer Nederland.  Het beetje geld wat ze hebben besteden ze eerst aan hun woningen. Er moeten nieuwe dakplaten komen en vele “muren” zijn ingestort. Het schaarse meubilair is vaak vernield. Het was een groot geluk dat er weinig slachtoffers waren maar daardoor heeft de “wereld “ geen belangstelling en was de ramp geen nieuws.  Onze contactman  aangeraden om zo vlug mogelijk te gaan vissen om geld te verdienen. Ze willen graag geld voor het opknappen van de boten. Wij als Stichting Vissers voor Vissers willen er graag wat aan doen maar zien momenteel geen mogelijkheden. Met U hulp moet het lukken om enige verlichting te geven aan deze vissers.


Ons voorbereid op het bezoek aan het visserij project in Eastern Samar. Er werden twee tenten aangekocht daar er anders geen slaapplaats is. De mensen daar zijn nog steeds bezig met de opbouw van hun woningen. Ook heeft men gezegd dat we een groot zeil moeten meenemen voor schaduw. De bomen aldaar zijn nog niet weer op hoogte. Ook gaat er weer een partijtje netwerk met reparatiemateriaal mee. De vissers daar vissen nu met vrij kleine netten en weten niet goed om te gaan met het door ons opgestuurde netwerk. Ook zal er een bezoek worden gebracht aan de universiteit in Tacloban. Deze willen graag contact met organisaties betreffende landbouw en visserij. Een presentatie meegenomen vanuit de “visserijschool” alhier. Ons werd medegedeeld dat de door ons opgestuurde dozen met netwerk waren aangekomen. De boten zijn klaar en ze wachten op ons om er mee te gaan vissen. Ze willen hier een feestelijke gebeurtenis van maken. Ons vertrek is gepland op 1 december. Samen met ons gaat Amy Garado van de Stichting P.A.F mee. Ze is daar geboren en kent de taal en de cultuur.


Bericht gehad van onze vissers daar. Ze hebben reeds twee boten klaar voor de visserij. Ze zijn nog steeds erg enthousiast. Ze verwachten ons omstreeks begin December. Afgelopen week ongeveer 1.5 kuub netwerk verzonden.


Het project op de Filippijnen begint te lopen. Men is druk bezig met het bouwen van de bootjes. (14 stuks) We hebben enig netwerk via de PAF opgestuurd. De eerste vis werd hiermee gevangen. Het is nog niet bekent wanneer we een bezoek zullen brengen. Deze mensen wachten ook op goede voorlichting omtrent het gebruik van de netten.


Na overleg en onderzoek is besloten dat we ons gaan concentreren op Sulangan, een zwaar getroffen dorpje aan de kust en vallend onder de gemeente Guiuan op Eastern Samar. Het dorpje heeft 4300 inwoners. Het ligt in het uiterste puntje van het schiereiland en is omgeven door zee. Het ligt erg geïsoleerd. Voordeel hiervan is dat kleinschalige hulp goed kan worden opgezet, en maximale samenwerking tussen vissers kan worden gestimuleerd, zonder afgunst en tegenwerking van derden, die niet zouden kunnen participeren. PLAN; Er wordt materiaal ingekocht voor het bouwen van de boten. Deze worden overhandigd aan de zelfstandige vissers, of kleine corporaties van vissers, bestaande uit max. 5 personen. Ze bouwen zelf de boot. Het zelf bouwen drukt de kosten aanzienlijk en is bovendien goed voor het herwinnen van eigenwaarde en het ervaren van de boot als “persoonlijk “eigendom, dat goed dient te worden onderhouden om uiteindelijk zelfstandig verder te kunnen. Een renteloze lening wordt afgesloten met de zelfstandige visser of corporatie, om de kosten te dekken van het materiaal (BB-motor-netwerk) en arbeid voor het bouwen van de boot. Met iedere partij stelt de stichting PAF een “memorandum of agreement” op, waarin wordt vastgelegd op welke termijn de lening dient te zijn afgelost. De boot zal na aflossing dan eigendom zijn van de visser cq corporatie. De aflossingen worden besteed aan het helpen van meer vissers. Er zal materiaal worden aangekocht voor het bouwen van 14 bootjes.


Op de Filippijnen hebben de vissers inmiddels een coöperatie opgericht. Ze hebben ons voorstel besproken maar zien liever dat we werken met een soort microcredit.  Dan worden de bootjes hun eigendom welke ze dan binnen een bepaalde tijd moeten aflossen. Van dat terug ontvangen  geld kunnen we andere vissers geholpen worden.  We hebben – dank zij een gift van de GKU – ongeveer € 21.000 te besteden.  Binnenkort is er weer overleg.

Mozambique

Werden benaderd door een zendingsechtpaar. Deze hadden en bezoek gebracht aan oa een kuststreek in Mozambique. Ze waren erg onder de indruk van de armoe en problemen met de weeskinderen etc. Ze hadden contacten met derden en willen nu proberen daar een dorp op te richten. Ze willen verder de mensen helpen door een visserijproject op te starten. Ze dachten daarbij om oude Urker viskotters op te kopen. Hun medegedeeld dat het idee wel leuk is maar niet doordacht. Het is voor deze mensen veels te moeilijk om een kotter in de vaart te houden. Ze nemen veel olie, technisch is het veels te ingewikkeld. ETc. Voorlopig ziet men af van dit visserijproject. Hun wel toegezegd dat we eventueel met een kleinschalige visserij wel willen helpen.

Gambia

Werden benaderd door een plaatselijke Stichting welke actief is op het gebied van de visserij in Gambia. Een grote hoeveelheid netwerk ter beschikking gesteld.

Lees meer …

Sri Lanka

Samen met  het “Vissers Gilde “ onderdeel van de Stichting Geloof en Handel, in samenwerking met de ZOA wordt er gedacht aan een visserijproject in de het noorden van Sri Lanka.  E.e.a moet nog worden uitgewerkt.

Lees meer …

Burundi

In Burundi is men druk bezig met het opzetten van een eigen gebouwtje voor de Vissers. Stenen worden gebakken door een machine vanuit NL. Door ons werd een fileertafel ter beschikking gesteld + een financieel bijdrage van € 5000.  Ook werd een aggregaat geschonken vanuit Monster. Ook vroeg men om een aggregaat voor de bakkerij In Bujumbura. Deze bakkerij is eigendom van de st Izere. Is geschonken door de bakkerij wereld in NL. De bakkerij loopt erg goed. Men denkt zelf aan uitbreiding.  Nu is de motor van het aggregaat stuk. De plaatselijke monteurs zijn niet in staat om de zaak te repareren.  Daar de stroom voorziening daar niet optimaal is wil men toch weer graag een eigen stroom voorziening als de stroom weer een uurtje uitvalt.  Wij willen ons houden bij de visserij.  Maar misschien zijn er lezers die de bakkers kunnen helpen aan een goed aggregaat. Ook vraagt men weer buitenboordmotoren en financieel ondersteuning voor het opzetten van  hun gebouw waarin men de vis kan verwerken en koelen.

Lees meer …

Suriname

Vanuit Suriname benaderd om netwerk en verdere ondersteuning. Het is daar momenteel economisch nog zeer slecht. Gelukkig hebben we nog twee tubs met netwerk bij HOLSU Domburg staan. Van daaruit kunnen er weer vissers worden geholpen.

Lees meer …

Frans Guyana

 Een voor ons bekende visser zocht contact. Hij wilde een andere boot kopen maar had daarvoor momenteel niet genoeg financiële middelen. Hem daar mee kunnen helpen.

Lees meer …

Congo

Het visserijproject in Congo – Kinsjasa draait niet meer. Er was vis genoeg maar verder waren er alleen problemen. Er was veel geweld – veel corruptie - veel diefstal en voor onze geleverde koelcontainer was er vaak geen stroom. Tegenwerking van alle kanten. Heel erg jammer voor de enthousiaste vissers en afnemers.

Equador

Er is bericht ontvangen vanuit Equador. Het netwerk was ontvangen en ze waren er zeer blij mee. Vooral de simmen ( boven- en onderlijnen} waren erg belangrijk. Nu gebruiken ze meestal touw met aan de bovenkant petflessen en aan de onderkant steentjes. De door ons gestuurde lijnen zijn daar haast niet verkrijgbaar en zeer duur. Vanuit Urk wordt het project voortgezet.

Lees meer …

Haïti

We hebben een grote kist met netwerk klaarstaan. Oa een grote strandzegen. Verder hebben we € 12.000 gereserveerd voor de noodhulp. We zitten te wachten op groen licht vanuit Haiti.

Lees meer …

Benin

Vanuit Benin kwam de vraag of we eventueel twee kleine viskotters kunnen leveren. (worden betaald) Wel wil men graag dat er een Nederlandse bemanning op komt. De aanschaf van de kleine kotters zal eventueel wel lukken maar een volledige NL bemanning zien we zo direct niet zitten